Osteoporose behandeling

Osteoporose gaat gepaard met sterke verzuring van het lichaam, waarbij calcium uit de botten wordt "geroofd" om de afvalzuren te neutraliseren. Om deze reden is het zo belangrijk om een basische levensstijl na te streven. Wanneer het lichaam verzuurd is gaat het lichaam vrije mineralen verbruiken om de zuren te neutraliseren. Wanneer er niet voldoende vrije mineralen in het lichaam aanwezig zijn, zal het lichaam mineralen uit de botten gebruiken. Maar niet alleen uit de botten, ook uit de haarbodem, nagels en tanden worden mineralen geroofd. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het voorkomen of uitstellen van osteoporose, doordat degeneratie van de botten wordt tegengegaan.

 

Osteoporosepreventie is belangrijk voor iedereen. Bij een leeftijd tot aan 30 jaar is het belangrijk om sterke botten op te bouwen. Bij de leeftijd van boven de 30 jaar is het raadzaam de botten stevig te houden en het verlies van botmassa tot een minimum te beperken. Het stevig houden van de botten is te bereiken door:

 

  • het doen aan voldoende lichaamsbeweging (in de buitenlucht)
  • het aanleren van een basisch voedingpatroon
  • het drinken van basisch water
  • het nemen van de juiste voedingssupplementen, zoals kalk/calcium, vitamine D en magnesium.
  • het binnenkrijgen van superfoods / greens (gemalen tarwegras, gerstegras, spirulina, chlorella en nog vele andere essentiële voedingsstoffen) voor een optimale zuur-basenbalans in het lichaam.

osteoporose behanden

Een goede/gezonde levensstijl bestaat uit een overschot aan basische voeding, voldoende beweging buiten en voldoende vitaminen en mineralen.Veel ziektes, waaronder osteoporose, ontstaan doordat het zuur- /basenevenwicht in het lichaam verstoord is. Eenzijdige of verkeerde voeding, stress of straling zijn enorm belastend voor het lichaam, met alle gevolgen van dien. Voldoende calcium is essentieel bij osteoporose. Calcium beschermt niet alleen bij osteoporose maar zorgt er ook voor dat je spieren goed functioneren en dat de overdracht van zenuwimpulsen goed verloopt. Een tekort aan calcium kan zich uiten in spierkrampen en/of gespannen zenuwen.

 

Veel mensen denken dat melk goed is bij osteoporose. Melk bevat tenslotte toch kalk/calcium?  Melk is niet geschikt voor volwassenen. Melk is geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Alleen baby’s en jonge kinderen beschikken over enzymen die melk kunnen verteren. Melk is geen goede bron van calcium/kalk in het geval van osteoporose. Zure varianten van melk, bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt of kwark, zijn een veel betere keuze om via zuivel calcium binnen te krijgen. Ook kan gekozen worden voor plantaardige zuivel, bijvoorbeeld sojamelk.

 

Calcium komt veel voor in noten, zaden en donkergroene bladgroenten. Verder is het van belang om voldoende calcium in te nemen in de vorm van een supplement. De beste vorm is gezuiverd geïoniseerd calcium dat pas uiteen valt in de darmen, waardoor de opnamecapaciteit optimaal is. Om het lichaam te helpen ontzuren zodat het zuur-/basenevenwicht weer hersteld wordt kunt u het beste basisch water drinken. Wanneer het lichaam wordt ontzuurd en voorzien van voldoende mineralen is de kans groot dat verdere degeneratie wordt voorkomen.

 

Naast het ontzuren en de inname van voldoende calcium is het ook van belang om te zorgen voor voldoende vitamine D. Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking heeft hier een tekort aan! Voldoende vitamine D is essentieel bij osteoporose. Het is nodig om calcium uit de darmen op te kunnen nemen. Vitamine D wordt door de huid aangemaakt bij voldoende zonlicht, maar kan ook worden verkregen door het eten van vette vis of door inname van een goed supplement. Deze supplementen zijn verkrijgbaar bij de reformdrogist of natuurvoedingswinkel.

Wanneer mensen lijden aan ernstige osteoporose zullen medicijnen en/of pijnbestrijding worden ingezet. Veel mensen stoppen met de medicijnen omdat deze vaak veel negatieve bijwerkingen kennen. Osteoporose kan met of zonder pijn gepaard gaan. Vooral bij wervelbreuk(en) kan hevige pijn ontstaan. Deze pijn wordt vaak chronisch. Wanneer men niet meer kan functioneren kan de pijnpoli een uitkomst zijn. Vaak wordt er een injectie gezet.

 

Test of u een verhoogde kans heeft op verzuring >>

Stop de calcium "roof" uit uw botten

 

Bij osteoporose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het lichaam. Vanaf het 40ste levensjaar kan het lichaam steeds moeilijker zure afvalstoffen neutraliseren en afvoeren en het gebruikt hiervoor essentiële voedingstoffen uit de botten.

 

Lees meer over verzuring >>>