Osteoporose Symptomen

osteoporose symptomenHet verloop van osteoporose gaat meestal gepaard zonder pijnklachten. De aandoening begint geleidelijk en zonder pijn. Vaak wordt osteoporose pas ontdekt wanneer iemand een bot breekt. De botmassa kan wel tot 30% zijn afgenomen voordat de diagnose wordt gesteld. Symptomen van osteoporose zijn botbreuken, kleiner en krommer worden, veranderingen in de lichaamshouding, klachten in de organen en chronische pijn. Gezonde botten breken niet zomaar, maar breuken ontstaan veel eenvoudiger wanneer de botten brozer zijn geworden. Soms breekt iemand een pols of een heup, maar ook inzakking van de wervelkolom komt regelmatig voor en gaat gepaard met veel pijnklachten.

 

Doordat ook de botten in de wervelkolom verzwakken, bestaat de kans dat er wervels inzakken. Men wordt hierdoor steeds kleiner. Wanneer er meerdere wervels ingezakt zijn, wordt de rug steeds krommer. Dit proces gaat veelalgepaard met veel pijnklachten. Sommige mensen daarentegen zien wel dat zij kleiner en/of krommer worden, maar hebben nauwelijks of geen pijn.

 

Het krommer worden van de wervelkolom heeft diverse nadelige effecten op het lichaam. Zo kan het gevolgen hebben voor de ademhaling, omdat de longen steeds minder ruimte hebben. Mensen met een kromme rug gaan bovendien steeds verder met het hoofd naar voren lopen. De houding verandert, waardoor meer pijn en andere ongemakken kunnen ontstaan. Hierbij kunt u denken aan zaken als ongewenst urineverlies, doordat inwendige organen op de blaas gaan drukken. Ook de buik kan dikker of boller worden. Tot slot kan door de andere lichaamshouding ook de kans op vallen groter worden. 


Osteoporose kan ieder bot in uw lichaam aantasten. De meest voorkomende botten zijn die in de pols, in de heup, in de wervelkolom, in de bovenarm, de ribben en het bekken. Tot het moment dat u een botbreuk krijgt geeft osteoporose niet altijd duidelijke symptomen. Botbreuken kunnen daarna echter zorgen voor veranderingen in de stand van het lichaam of leiden tot verzwakking van de spieren, verlies van lichaamslengte en misvorming van de wervelkolom. In een later stadium kunnen chronische pijnen, beperkingen in de mobiliteit en verlies van zelfstandigheid de gevolgen zijn.

 

Lees meer over de oorzaak >>>

Stop de calcium "roof" uit uw botten

 

Bij osteoporose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het lichaam. Vanaf het 40ste levensjaar kan het lichaam steeds moeilijker zure afvalstoffen neutraliseren en afvoeren en het gebruikt hiervoor essentiële voedingstoffen uit de botten.

 

Lees meer over verzuring >>>