Osteoporose voorkomen

 

Opbouw van de botten

Botten beschermen de organen van het lichaam. Samen met de spieren zorgen ze ervoor dat u kunt blijven bewegen. De botten bestaan voornamelijk uit calcium. Tijdens de jeugd groeien de botten doordat botcellen (osteoblasten) het botweefsel opbouwt.

 

Afbraak van de botten

Botten bevatten ook cellen (osteoclasten) die zorgen dat botcellen worden afgebroken. Het weefsel lost geleidelijk op waardoor de botten zwakker worden.

Tot uw 35 – 40ste levensjaar wordt er meer botweefsel aangemaakt dan dat wordt afgebroken. Na deze tijd worden de activiteiten van de osteoclasten groter en zullen de botten geleidelijk aan minder sterk worden.

 

Verzuring en botten

Doordat het lichaam verzuurt, zal deze steeds meer basische mineralen zoals calcium en magnesium gaan gebruiken om de zure afvalstoffen te neutraliseren. Door lichaamsverzuring nemen de activiteiten van de osteoblasten af, en de activiteiten van de osteoclasten toe. Er wordt daardoor meer botweefsel afgebroken dan dat er wordt opgebouwd. Verzuring versnelt het afbraakproces van de botten.

 

Tips voor behoud van sterke botten

  • Blijf regelmatig bewegen en houd de botten in conditie door zachtjes druk op de botten uit de oefenen. Dit bevordert de bloedcirculatie waardoor zuurstof en voedingsmiddelen beter de botcellen kunnen bereiken
  •  Eet voldoende voedsel dat rijk is aan calcium. Groenten, noten en vette vis bevatten calcium. Zuivelproducten als roomboter en yoghurt (rechtsdraaiend) zitten ook vol met calcium en hebben een minder verzurende werking op het lichaam
  • Ontzuur uw lichaam zodat het lichaam zo min mogelijk wordt belast met zure afvalstoffen
  • Zorg voor extra calciumsuppletie om tekorten dagelijks aan te vullen

 

Lees meer over ontzuren >>>

 

Stop de calcium "roof" uit uw botten

 

Bij osteoporose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het lichaam. Vanaf het 40ste levensjaar kan het lichaam steeds moeilijker zure afvalstoffen neutraliseren en afvoeren en het gebruikt hiervoor essentiële voedingstoffen uit de botten.

 

Lees meer over verzuring >>>

 


Doe de Verzuringstest

De primaire oorzaak van osteoporose is verzuring van het lichaam. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>